Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Poduszeczki z serem"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 611
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 159
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 170
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 126
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 611
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 159
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 170
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 126
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej 24 dag mąki, wsyp, sól, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki zimny tłuszcz, posiekaj nożem. Na koniec dodaj miód oraz wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około 60 minut.
Do miski włóż ser, dodaj żółtka oraz cukier, zmiksuj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do serka wraz ze skórką z cytryny, delikatnie wymieszaj.
Stolnicę lub blat posyp pozostałą mąką. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm. Szklaneczką lub foremką wytnij kółka (16 sztuk). Na połowie kółek rozłóż nadzienie serowe.
Przykryj pozostałymi krążkami ciasta i dokładnie zlep brzegi ciasta, dociskając je lekko widelcem. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C do lekkiego zrumienienia.
Wystudź w uchylonym piekarniku. Przełóż na talerz lub półmisek, oprósz cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 250 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie