Podstawowy przepis na drożdżówkę

Podstawowy przepis na drożdżówkę
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: pasjonata
Drożdżówkę można robić na wiele sposobów. W tym przypadku jest ona z kakaem. Składniki podane na foremkę keksówkę o wymiarach 30x9.

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 białko + 1 żółtko
  • sól
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 50g masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao

Przygotowanie

  1. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy aby rozczyn podwoił objętość.

  2. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski i mieszamy z solą, 1 jajkiem + 1 żółtkiem, miękkim masłem i rozczynem drożdżowym. Po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, lekko go jeszcze wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy w formie prostokąta. Smarujemy go białkiem, posypujemy kakaem i 2 łyżkami cukru. Zwijamy w rulonik i wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy ok 40 min w temp. 170 st. C.


    Jeżeli chcemy mieć samą drożdżówkę, bez nadzienia, to zamiast kakao możemy dodać 2 kropelki olejku waniliowego lub cytrynowego.

    Smacznego.

Składniki
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50g drożdży świeżych
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 białko + 1 żółtko
  • sól
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 50g masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Składniki