Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanocna pascha to znakomity deser, który powstaje z połączenia twarogu wraz z cukrem, żółtkami i bakaliami. Smakuje jak sernik na zimno. Jeśli jeszcze do tej pory nie przygotowywaliście jej na święta, warto wypróbować przepis. Jaki twaróg wybrać? Do przygotowania paschy najlepiej sprawdzi się tłusty twaróg. Możesz także sięgnąć po zmielony ser, jednak pamiętaj, aby dokładnie go odsączyć na sitku przed dodaniem do żółtek.
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1985
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 36
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 1985
Składniki
Biały ser zmiel dwukrotnie, po czym przetrzyj przez sitko z małymi oczkami.
Żółtka przełóż do żaroodpornej miski i utrzyj wraz z cukrem oraz pastą waniliową. Dodaj śmietanę i wymieszaj.
W garnku podgrzej wodę, postaw na nim miskę z żółtkami i mieszaj energicznie do momentu, aż zgęstnieją. Następnie odstaw.
Do miski z żółtkami dodaj masło i biały ser. Całość dokładnie wymieszaj, dodaj bakalie, rum i ponownie wymieszaj.
Do foremki włóż dwie gazy. Przełóż masę i wyrównaj z wierzchu. Wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po upływie czasu wyjmij paschę, pociągnij za końcówki gazy i przenieś na talerz.