pływający sernik

pływający sernik
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: arabeska20
ciasto jest przepyszne

Składniki

  • składniki na ciasto: 1i 1/2 szkl. mąki pszennej,1/2 k.palmy,, 4 żółtka,1-2 cukry waniliowe po 32 g,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • składniki na masę twarogową: 1-1,2 kg twarogu,6 żółtek,, 200 ml oleju kujawskiego,2 budynie waniliowe,
  • 500 ml mleka,10 białek,1 i 1/2 szkl. cukru

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagnieść,aż powstaną "granulki".Ciasto włożyć do lodówki i schłodzić.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia tak,aby z każdego boku papier ten wystawał ponad blachę 2-3 cm.

  2. Ser rozkręcić z żółtkami,powoli dodawać olej,cukry waniliowe,budynie w proszku oraz mleko.Ubić białka na sztywną pianę,dodać cukier.Na blachę wyłożyć ciasto z lodówki.Następnie do masy serowej powoli dodawać ubitą pianę i wszystko dokładnie i ostrożnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Powstanie bardzo płynna masa i tak ma być.Masę wylać na surowy spód.Piec w temp. 180 stopni przez około 60 minut.Zimny sernik polać białym lukrem lub posypać cukrem pudrem.Ten sernik jest najlepszy na drugi dzień i jest to najpyszniejszy sernik na świecie.

Komentarze do przepisu (16)

Konto usunięte 30 marca 2011
Fajnie wyglada!
anna_82 30 marca 2011
Piekę bardzo podobny, pycha :)
morusia 30 marca 2011
wyglada przepysznie,muszę wypróbować:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • składniki na ciasto: 1i 1/2 szkl. mąki pszennej,1/2 k.palmy,, 4 żółtka,1-2 cukry waniliowe po 32 g,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • składniki na masę twarogową: 1-1,2 kg twarogu,6 żółtek,, 200 ml oleju kujawskiego,2 budynie waniliowe,
  • 500 ml mleka,10 białek,1 i 1/2 szkl. cukru
Składniki