Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pleśniak w wersji ze świeżymi owocami. Oczywiście poza sezonem można użyć mrożonych śliwek lub powideł.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 17
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 201
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 171
Składniki
Zimną margarynę pokroiłem na kawałki, dodałem mąkę, proszek do pieczenia, 5 łyżek cukru i żółtka. Zagniotłem ciasto na gładką masę. Gotowe ciasto podzieliłem na dwie części, jedną wyłożyłem na blachę a do drugiej dodałem 2 łyżki kakao i wyrabiałem aż się do uzyskania jednolitego koloru.
Na ciasto w blaszce poukładałem połówki śliwek (skórką w dół) i posypałem kaszą manną która wchłonie sok. Śliwki powinny być bardzo gęsto, nikt nie chce dostać suchego kawałka... Następnie połowę brązowego ciasta starłem na dużych oczkach przykrywając owoce.
Z białek z połową szklanki cukru i mąką ziemniaczaną ubiłem pianę którą wyłożyłem na ciemne ciasto, a następnie pianę przykryłem pozostałą połową ciemnego ciasta znów tarkując.
Piekłem około 45 minut z termoobiegiem w 180 stopniach na blaszce 25x40. Ostudzone ciasto posypałem cukrem pudrem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta można dodać kurkumę, otręby siemię lniane, ostropest. W niewielkich ilościach jest niezauważalne.