pleśniak z truskawkami...

pleśniak z truskawkami...
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
najbardziej lubię własnie z truskawkami

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki + 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 500g truskawek

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru i proszku do pieczenia zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części: jedna większa i dwie mniejsze. Ciasto włożyć do zamrażalnika aby stwardniało.

  2. W tym czasie umyte osuszone truskawki przekroić na połówki. Foremkę o wymiarach 23 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce większą część ciasta. Rozłożyć truskawki, zetrzeć mniejszą część ciasta. Białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na ciasto. Na wierzch zetrzeć na tarce ostatnią część ciasta.

  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i piec ok. 40 minut.

Komentarze do przepisu (6)

sereberko80 27 maja 2014
uwielbiamy :-) nam też pleśniak najbardziej smakuje z truskawkami i gruszkami :-)
Konto usunięte 28 maja 2014
Superrrrr!!!
BEATA1978 28 maja 2014
Cóż to za pyszności, palce lizać. :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki + 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 500g truskawek
Składniki