Pleśniak z powidłami i orzechami

Pleśniak z powidłami i orzechami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Ciasto które zawsze się udaje i jest szybie do zrobienia

Składniki

  • 1 kosta margaryny
  • 0,5 kg.mąki
  • 5 jajek
  • 1,5 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeki kakao
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
    Mąkę wymieszać z proszkiem dodać margarynę żółtka , cukier i szczyptę soli.Ciasto zagnieść,podzielić na 2 części i jedna z tych części jeszcze na pół do jednej z tych mniejszych dodać 2 łyżeczki kakao i zagnieść.Dwa małe ciasta włożyć do zamrażalnika.Połowę ciasta które nam zostało wyłożyć na formę z papierem do pieczenia.Wierzch ciasta ponakłuwać ciasto widelcem.

  2. Na jasne ciasto wyłożyć powidła i posypać je orzechami(orzech dowolna wielkość mogą być bardzo drobniutkie lub duże zależy od upodobań:).


  3. Na orzechy zetrzeć na tarce jasne ciasto z zamrażalnika.
    Z białek które nam zostały z ciasta ubić pianę z dodatkiem 0,5 szklanki cukru.Gotową pianę wylać na starte ciasto.Na wierzch posypać startym ciemnym ciastem i piec w tep.180st prze 45 min.
    Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.



    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (6)

Konto usunięte 03 listopada 2014
Bardzo lubię takie ciasta :-)szybkie w przygotowaniu i pyszne w jedzeniu :-)
Futka 03 listopada 2014
Przepyszna propozycja! :)
Konto usunięte 03 listopada 2014
uwielbiam takie ciacha:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kosta margaryny
  • 0,5 kg.mąki
  • 5 jajek
  • 1,5 szkl.cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeki kakao
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli
Składniki