Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pleśniak to pyszne ciasto, każdy wie :) Wspaniałe połączenie kruchego ciasta, kwaśnego dżemu, i słodkiej bezy.
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4769
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 937
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 211
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4769
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 937
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 211
Składniki
Blaszka 24 X 32 cm. Orzechy drobno posiekać. Zimne masło posiekać z mąką, kakao, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, dodać żółtka. Białka odłożyć do lodówki. Szybko zagnieść ciasto (będzie dość kruche i sypkie - w razie potrzeby można dodać odrobinę zimnej wody). Uformować 2 większe kule 1 mniejszą owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki lub zamrażalnika na około 60 minut. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier , cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone większe ciasto zetrzeć na tarce na dno formy. Posmarować grubą warstwą dżemu wiśniowego. Mi tym razem zabrakło dżemu, częściowo dodałam powidła i szczerze tego odradzam. .
Na to zetrzeć drugą większą część ciasta i delikatnie wyłożyć na nią pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, mniejszą część ciasta i posypać orzechami.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 º C. Studzić w lekko uchylonym piekarniku.