Pleśniak

Pleśniak
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Asiula21332
Szybkie ciasto

Składniki

  • mąka, 3 szkl
  • kostka margaryny kasia, 1szt
  • smalec, 3 łyżki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajka, 5szt
  • 3łyżki kakao
  • cukier, 1szkl
  • 1 łyzke kartoflanki
  • dzem-obojetnie jaki, 1 słoiczek

Przygotowanie

  1. Żółtka oddzielamy od białek.Do żółtek dodajemy Mąke,margaryne,smalec,cukier,proszek do piecz,wszystko ugniatamy i rozdzielamy na dwie części.Do jednej z nich dodajemy kakao i ugniatamy.Ciasta wkładamy do osobnych woreczków i wkładamy na 15 min do zamrażalki.Białka ubijamy ze szczypta soli,dodajemy 1szkl cukru i kartoflanke.

  2. Na spód układamy ciasto jasne(poprostu ugniatamy na blaszce tak aby dno bylo całe zakryte),na to wykładamy dżem potem kruszymy na to ciasto ciemne i ubita piane.Na góre pokruszyc reszte ciasta.Można posypac cukrem pudrem.

  3. SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (4)

donn25 01 października 2011
a jak pieczemy???
Asiula21332 02 października 2011
180 stopni-ok 40 min
Kreolka 16 listopada 2011
Czy nie muszę podpiec spodu zanim wrzucę na ciasto dżem?? Mam zamiar upiec na weekend, wygląda pysznie :)... Czytaj całość »
Czy nie muszę podpiec spodu zanim wrzucę na ciasto dżem?? Mam zamiar upiec na weekend, wygląda pysznie :) Pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka, 3 szkl
  • kostka margaryny kasia, 1szt
  • smalec, 3 łyżki
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajka, 5szt
  • 3łyżki kakao
  • cukier, 1szkl
  • 1 łyzke kartoflanki
  • dzem-obojetnie jaki, 1 słoiczek
Składniki