Pleśniak

Pleśniak
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: jomonika
Proste w wykonaniu

Składniki

  • masło, 200 g
  • jajka, 4
  • mąka, 3 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • cukier, 2/3 szklanki + 2 łyżki
  • sól, szczypta
  • kakao, 2 łyżki
  • dżem

Przygotowanie

  1. Z masła, mąki, proszku do pieczenia, cukru soli i 4 żółtek zrobić ciasto. Podzielić na 3 równe cześci, do jednej dodać kakao i wszystkie cześci włożyć do lodówki. Białka ubić z 2/3 szklanki cukru. Blachę wyłożyć papieram. Gdy ciasto bedzie twarde zetrzeć najpierw białą cześć następnie posmarować dżemem na niego zetrzeć ciemne ciasto na nie wyłożyć ubitą pianę i na koniec zetrzeć bialą cześć ciasta. Piec 50 min. w temp. 180 stopni.

  2. SMACZNEGO!!

Komentarze do przepisu (2)

palooka 26 marca 2011
Super przepis. Od dawna szukałam przepis na pleśniaka. Do ulubionych
Tigra 08 kwietnia 2011
Uwielbiam to ciacho,mama zawsze je piekła wiec to moje smaki z dzieciństwa :) Ale zamiast dżemu proponuję dodać... Czytaj całość »
Uwielbiam to ciacho,mama zawsze je piekła wiec to moje smaki z dzieciństwa :) Ale zamiast dżemu proponuję dodać wiśnie wydrążone-pychota!
Składniki
  • masło, 200 g
  • jajka, 4
  • mąka, 3 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
  • cukier, 2/3 szklanki + 2 łyżki
  • sól, szczypta
  • kakao, 2 łyżki
  • dżem
Składniki