Pleśniak

Pleśniak
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bellapi
Kto nie lubi słodkości. U nas najlepiej sprawdzają się szybkie i proste ciasta. Propozycja dla leniwych łasuchów.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostka margaryny (250g )
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 słoik powideł ( u mnie śliwkowe )
  • 5 jaj ( L )
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

  1. Margarynę z mąką siekamy nożem, dodajemy żółtka i proszek do pieczenia. Zarabiamy ciasto. Dzieli na 3 części. Jedną większą i dwie mniejsze.
    Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i wyrabiamy w rękach aby wszystko się połączyło.
    Gdy się połączy wkładamy do zamrażalnika razem z drugą mniejszą częścią.
    Większą część rozkładamy na blaszce ( wymiary 25 x 30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
    Następnie smarujemy powidłami.
    Ciemną część ciasta wyjmujemy z zamrażalnika, ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy wierzch powideł.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ( tak jak na beze ), wykładamy na powidła.
    Następnie ścieramy drugą mniejszą część ciasta na tej samej tarce i posypujemy wierzch.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku ( 180C ) przez 40 min.

Komentarze do przepisu (7)

Maudie 14 listopada 2019
Pyszne ciacho i dodatkowo zawsze się udaje :)
Konto usunięte 14 listopada 2019
Pycha:)
slodkisentyment 15 listopada 2019
Uwielbiam :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • kostka margaryny (250g )
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 słoik powideł ( u mnie śliwkowe )
  • 5 jaj ( L )
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
Składniki