Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto chyba każdemu znane. Ten przepis jest w moim zeszycie od 20 lat a przepisałam tę recepturę z innego starego pożyczonego od sąsiadki zeszytu :)
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 65
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 109
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 41
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 65
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 109
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 41
Składniki
Oddzieliłam żółtka od białek. Mąkę przesiałam i połączyłam z masłem, proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Zagniotłam ciasto.
Podzieliłam na trzy części i do jednej dodałam przesiane przez sitko kakao. Do tej ciemnej części ciasta dodałam łyżeczkę śmietany. Moim zwyczajem wsadziłam do zamrażalki nie lodówki na 1 godzinkę. W lodówce chłodziłoby się dłużej.
Pierwszą część jasną ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam do blaszki. Posmarowałam wierzch dżemem z czarnej porzeczki - dość grubo i starłam na tarce o dużych oczkach na to ciemną część ciasta. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
W tym czasie ubiłam białka na sztywną pianę ze szklanką cukru na koniec dodając opakowanie kisielu. Na podpieczone ciasto wyłożyłam bakalie a na to ubite białka. Na wierzch starłam trzeci jasny kawałek. Piekłam jeszcze 40 minut. Jak pleśniak wystygł posypałam cukrem pudrem.