Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pleśniak, charataniec - jak zwał tak zwał, jedno wiem na pewno - jest pyszny :-)
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 492
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1333
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 77
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 360
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 492
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1333
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 77
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 360
Składniki
Z podanych składników (poza kakao) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i zgniatamy tak aby wprowadzić je w ciasto. 1 część jasnego ciasta i ciasto ciemne wkładamy do zamrażarki - ciasto powinno nam się na tyle ścisnąć abyśmy bez problemu mogli zetrzeć je na tarce.
Blaszkę 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyklejamy równomiernie 1 częścią jasnego ciasta, nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°, zapiekamy spód ciasta przez ok 10 minut. Na zapieczony spód wykładamy dżem - ilość dżemu zależy wyłącznie od naszych upodobań - ja dałam 2 słoiczki. Na tarce o dużych oczkach ścieramy na dżem ciemne ciasto.
Z białek ubijamy pianę. Kiedy piana robi się sztywna dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż piana będzie lśniąca a cukier się rozpuści. Wykładamy na ciemne ciasto. Na wierzch na tarce ścieramy jasne ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika i całość pieczemy ok 45 minut.