Placuszki z bananami

Placuszki z bananami
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Annuar
Puszyste i miękkie placuszki, grubsze od zwykłych naleśników z bananami z rumowo-miodowym aromatem. Smaczne na zimno i ciepło.

Składniki

Przygotowanie

  1. PLACUSZKI: Ubić żółtka z cukrami, solą, mlekiem, mąką, aromatem i proszkiem do pieczenia. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.

  2. Ubić białka i delikatnie dodać do masy. (ja robiłam masę wieczorem, na noc do lodówki, a rano dodałam białka. Surowe ciasto wykorzystałam również na kolejny dzień smażąc świeże placki - było tak samo dobre). Smażyć placuszki na małej ilości oleju, wlewając cienkim strumieniem 1 chochelkę, ciasto rozchodzi się na boki. Mi wchodzą 3 placuszki na dużą patelnię. Odwracać na drugą stronę gdy na powierzchni pojawią się drobne pęcherzyki. Placuszki smażą się bardzo szybko.

  3. BANANOWA MASA: Na patelni rozpuścić masło, miód, rum i sok do połączenia składników. Włożyć pokrojone na plasterki banany. Chwilę smażyć.

  4. Nakładać bananową masę na placuszki i jeść na ciepło lub zimno. Z tego przepisu placków wychodzi nieco więcej ( ok 25) niż musu bananowego. Suche (bez masy) też są smaczne.

Komentarze do przepisu (1)

Namarra 17 marca 2012
Spróbowałam i muszę powiedzieć, ze pyyyycha!
Składniki
Składniki