Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe
> 3-4 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: asiunia54
Pyszne placuszki ryżowe zamiast racuchów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy na sypko , odcedzamy i studzimy. Jajka rozcieramy z cukrem. Ciagle mieszając dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia, jogurt lub śmietanę. Na koniec ugotowany ryż.

  2. Na patelnio rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy niewielkie porcje ciasta i smażymy na jasno złoty kolor. Ciepłe racuszki podajemy z konfiturami lub zmiksowanymi świeżymi owocami albo z cukrem pudrem.

  3. Zamiast 2 op. cukru waniliowego można dodać 2 łyżki cukru.

Komentarze do przepisu (2)

ANIKA26 06 lipca 2010
Brzmi ciekawie, ostatnio mam sezon na ryż w kombinacji plackowej:) Do ulubionych:) Pozdrawiam!
Olecha 01 grudnia 2010
wypróbowałam tego przepisu i... bardzo smaczne te placuszki :)
Składniki
Składniki