Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placki ziemniaczane z szynką"
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
50 min • Porcja 220 kcal • Przepis na 4-5 porcji.
Ziemniaki i cebulę obieram. Ścieram je na tarce lub mielę w maszynce do mięsa (z sitkiem o średnich oczkach). Startą masę odsączam na sicie. Sok wylewam, a gęsty osad z dna miski (skrobię) dodaję do masy. Dodaję też jajka, mąkę, pokrojoną szynkę, przyprawiam solą i pieprzem.
Wszystko mieszam i smażę placki na oleju po 3-5 min z każdej strony. Odsączam je na ręczniku papierowym. Podaję zaraz po usmażeniu, posypane startym serem. Dekoruję natką pietruszki i słodką papryką.
Tylko 1,20 zł za porcję.Źródło: Kobieta i życie