Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placki ziemniaczane z mielonym mięsem"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10122
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 249
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10122
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 249
Składniki
Farsz: pieczarki pokrój na plasterki, cebulę i czosnek w drobną kostkę, paprykę i ogórki w większą kostkę. Mieloną łopatkę rozdrobnij. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż mięso. Przełóż do garnka.
Na tej samej patelni podsmaż kolejno cebulę, pieczarki i paprykę. Dodaj do mięsa razem z ogórkiem i czosnkiem. Zalej przecierem pomidorowym (możesz też rozrobić 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 200 ml wody), wymieszaj. Przypraw, gotuj 5-10 minut.
Placki: ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, nadmiar płynu odcedź. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka i cebulę, wsyp mąkę, posyp solą i pieprzem, połącz.
Olej rozgrzej na patelni o średnicy 24 cm. Wlej porcję masy ziemniaczanej (grubość 5-8 mm), wyrównaj. Placek usmaż z obydwu stron. Osącz z tłuszczu.
Na połowie placka ułóż porcję farszu mięsnego, złóż na pół. W ten sposób przygotuj pozostałe placki. Podawaj posypane szczypiorkiem lub polane śmietaną.
Takie placki idealnie smakują posmarowane sosem, np. majonezowym: słoik ulubionego majonezu wymieszaj z kubeczkiem jogurtu naturalnego i łyżeczką ostrej mielonej papryki. Sos schłodź, polej gorące placki, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,80 złŹródło: Chwila dla Ciebie