Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki ziemniaczane z cukinią"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 172
Jeden z najsmaczniejszych chlebów pieczonych przez naszą babcię. Mocno chrupi...
Odsłon: 667
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 135
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 116
Składniki
Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach, przełożyć na sitko, odcisnąć (sok zachować), odstawić. Pulpę ziemniaczaną przełożyć do miski, dodać jajka, przyprawy, wymieszać, dodać skrobię z soku, oba rodzaje mąki i tarty żółty ser.
Marchewkę i cukinię umyć. Marchewkę obrać. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do masy. Wkroić posiekaną cebulę, dodać roztarty czosnek, wymieszać. Masa powinna być półpłynna. Jeżeli jest za gęsta, dolać trochę odciśniętego soku.
Rozgrzać olej na patelni. Nakładać porcje masy, wygładzić, by placki były cienkie (lepsze są niewielkie niż ogromne i grube – takie nie będą chrupiące). Smażyć po kilka minut z każdej strony, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Źródło: Twoje Imperium