Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placki z ziemniakami, cukinią i brokułami"
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2184
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 138
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 143
Przepyszne ciasto a'la sernik na kakaowym spodzie. Idealne na deser oraz jako...
Odsłon: 2184
Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkie...
Odsłon: 138
Próbowaliście kiedyś palonej białej czekolady? Jeśli nie, to koniecznie music...
Odsłon: 143
Składniki
Umyte, nieobrane cukinie bez pestek i obrane ziemniaki ścieramy na tarce do jarzyn. Lekko solimy, przekładamy na sito, dociskamy, żeby odsączyć jak najwięcej soku.
Brokuł gotujemy na miękko w osolonej wodzie, odcedzamy i miażdżymy widelcem.
Masę z cukinii i ziemniaków przekładamy do miski. Dodajemy brokuł, mąkę pszenną i kukurydzianą, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać łyżkę bułki tartej.
Porcje ciasta kładziemy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy złote placuszki, które podajemy np. z pikantnymi sosami ziołowymi.
Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 193 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 26 g.Źródło: Rewia