Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placki z kurkami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 86
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, resztę na tarce o małych oczkach. Wymieszaj w misce, odstaw na kilkanaście minut. Zlej zbierającą się wodę (bez skrobii osadzającej się na dnie miski).
Masę ziemniaczaną zalej mlekiem. Dodaj jajka oraz mąkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Dodaj do ziemniaków. Wsyp łyżkę suszonego majeranku. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Partiami smaż średniej wielkości rumiane placki ziemniaczane. Gdy będą już gotowe, osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym lub bibule.
Cebulę obierz, poszatkuj. Grzyby oczyść, opłucz i osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, chwilę smaż razem. Kapustę osącz, poszatkuj. Oczyszczone papryki pokrój w paski, razem z kapustą wrzuć na patelnię.
Wlej 100 ml wody, duś na małym ogniu, aż płyn odparuje. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Wsyp 2-3 łyżki ulubionych posiekanych ziół. Przekładaj farszem ciepłe placki ziemniaczane.
Porcja 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety