Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placki z kukurydzą i papryką"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4955
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2329
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4955
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2329
Składniki
Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w niewielką kosteczkę. Seler naciowy umyj i pokrój w słupki. Cebule obierz i drobno posiekaj, podsmaż na maśle, oprósz wegetą. Dodaj pokrojoną paprykę, smaż razem kilka minut.
Do miski przełóż kukurydzę wraz z zalewą, wsyp mąkę, wbij jajko. Dodaj cebulę z papryką i oprósz suszonym oregano, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz masę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
Na patelni mocno rozgrzej olej, dużą łyżką nakładaj ciasto, tworząc płaskie placki, smaż je z obu stron na złoty kolor. Placki podawaj gorące, posypane świeżym oregano i ziarenkami kukurydzy. Możesz je serwować z marchewką z groszkiem.Źródło: Na żywo