Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placki z groszkiem"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 206
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 182
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 206
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 182
Składniki
Umyj dokładnie ziemniaki, potem obierz (jeśli skórka jest bardzo cienka, możesz ją zostawić) i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw na około 5 minut, żeby odsączyć nadmiar wody.
Do ziemniaków dodaj groszek konserwowy oraz jajka. Wszystko dobrze wymieszaj.
Do masy dosyp szczyptę soli oraz świeżo zmielonego pieprzu. Następnie dodaj mąki.
Wszystkie wymieszaj. Zwróć uwagę, żeby masa miała konsystencję gęstej śmietany (jeśli jest zbyt rzadka, dosyp jeszcze odrobinę mąki. Powtarzaj to aż do skutku).
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Nakładaj łyżką placki. Smaż po obu stronach, przekładając z jednej na drugą mniej więcej co dwie minuty. Dobrze usmażone placki powinny mieć złocisty kolor.
Podawaj danie na ciepło, dodając kilka ziaren groszku oraz listki świeżej mięty. Możesz także dodać gęstą śmietanę, jako dodatek do placków.Źródło: Tele Tydzień