Placki twarogowe - Małdrzyki krakowskie

Placki twarogowe - Małdrzyki krakowskie
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: turek
To wersja placków z serem twarogowym i podanych z cukrem pudrem. Pochodzą z małopolski. Co ciekawe można spotkać się także z nazwą ,,mądrzyka''.

Składniki

  • 500 g twarogu tłustego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g mąki
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • cukier puder - do posypania

Przygotowanie

  1. Twaróg zmielić i zmiksować. Mąkę przesiać. Jajka wbić do twarogu, dodać przesianą mąkę (w zależności od konsystencji twarogu ile ma wody) i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić, przelać do masy serowej i jeszcze raz wymieszać.
    Placki smażyć rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor, odsączać z nadmiaru tłuszczu.
    Na koniec posypać cukrem pudrem.
    Smacznego:)!

Składniki
  • 500 g twarogu tłustego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 180 g mąki
  • masło klarowane lub olej do smażenia
  • cukier puder - do posypania
Składniki