Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placki cukiniowe"
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 47
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 47
Składniki
Cukinię umyj, osusz zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Przełóż warzywo do miski. Wsyp mąkę, zioła prowansalskie, curry, paprykę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli, pieprzu. Wlej kilka łyżek wody.
Rozgrzej olej. Kładź łyżką porcje masy. Smaż na rumiano.
Przygotuj sos: wymieszaj śmietanę, musztardę, zmiażdżony ząbek czosnku, przypraw do smaku. Wsyp trochę posiekanego koperku lub natki, wymieszaj. Placuszki podaj gorące, udekorowane kleksem sosu. Aby nie nasiąkały tłuszczem w czasie smażenia, wlej do masy kilka kropel czystej wódki. Alkohol wyparuje w trakcie smażenia, placuszki mogą więc jeść nawet dzieci.
Porcje: 5, : 35 min, cena: 0,80 zł, kalorie: 340 kcal.
Ewa Wolniewicz z ŻyrardowaŹródło: Takie jest życie