Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najłatwiejszy, drożdżowy placek jaki znam :) no i nie znoszę szorowac blaszek, gdy ciasto przywiera, a ten sposób mnie od tego uwalnia :) 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami i reszta robi się sama:)
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 536
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1423
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 121
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 399
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 536
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1423
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 121
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 399
Składniki
Mieszam w misce suche składniki, dodaję more i mieszam drewnianą łychą powoli formując kulę. Jeśli ciasto bardzo się klei do misy, formuję kulę dłonią.
Nagrzewam piekarnik do ok 50 stopni, wyłączam grzanie i wstawiam do niego ciasto przykryte ściereczką aż podwoi swoją objętość - 20/30 minut. Jeśli mam zajęty piekarnik.... to trwa to dłużej, 40-60 minut. Wtedy stawiam ciasto w innym ciepłym miejscu - przykryte ściereczką ( obok kuchenki, gdzie gotuję)
Blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Odwracam misę do góry nogami nad blachą - i siup, kula spada na blachę. Trochę ją rozciągam łychą lub dłonią na placek.
Śliwki dokładnie myję pozbawiam pestek, kroję na połówki i układam na cieście. Piekę w 180 stopniach 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika, ciasto zostawiam jeszcze na 5 minut i dopiero wyjmuję z piekarnika. 5 minut mieszania, 5 minut zabawy ze śliwkami :- reszta robi się sama:)