Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek ze śliwkami na podwieczorek"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 99
Składniki
Mąki przesiej do dużej miski, wymieszaj z cukrami i z proszkiem do pieczenia. Masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połącz z mąką. Wbij jajka i zagnieć ciasto. Włóż je do woreczka i wstaw do lodówki na godzinę.
Śliwki – najlepsze będą średnio dojrzałe – umyj i osusz. Przekrój na połówki i wypestkuj. Nagrzej piekarnik do 180oC. Blachę lub dużą formę wyłóż papierem do pieczenia, tak by zachodził również na ścianki.
Ciasto pokrój na 3 części i każdą po kolei rozwałkuj. Ułóż je obok siebie na blasze, tak by powstał jeden duży placek. Ciasto posmaruj cieniutką warstwą powideł lub dżemu. Ułóż śliwki skórką do dołu. Owoce powinny zachodzić na siebie! Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 50-60 minut. Do tego ciasta będzie idealnie pasować jeden z podanych obok dodatków!
Smakowite dodatki do śliwek
Najprostszym rozwiązaniem są lody waniliowe czy kleks bitej śmietany. Warto jednak przygotować bardziej wyszukane słodkie akcenty!
• Sos szodonowy: 4 żółtka utrzyj w misce z 3 łyżkami cukru pudru. 1 szkl. białego wina zagotuj z 3 łyżkami cukru waniliowego. Gorące wlej cienkim strumieniem do masy jajecznej, ciągle mieszając. Miskę postaw nad garnkiem z wrzącą wodą i ubijaj do zgęstnienia sosu. Podawaj na ciepło lub na zimno.
• Sos czekoladowy: 15 g kakao rozmieszaj w 100 ml wody. Podgrzej, wsyp 10 dag cukru. Mieszając, podgrzewaj, by sos zgęstniał. Możesz go trzymać w lodówce nawet do 2 tygodni.Źródło: Naj