Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Zazwyczaj, gdy piekę placek ze śliwkami, jest to ciasto drożdżowe. Już jedno takie pokazałam na blogu. Ten dzisiejszy przepis dostałam od koleżanki, a pochodzi on ze starego zeszytu jej babci. Jak wiadomo – babcie piekły niezrównane ciasta i w ogóle babcina kuchnia bije wszystkie inne na głowę. Ja nie miałam babci, muszę więc korzystać z doświadczeń babć znajomych, koleżanek i przyjaciółek. A czasem nawet – obcych babć, takich “przyszywanych”, czyli starszych pań z naszej okolicy, z rodzin sąsiadów.

Składniki

  • 3 szklanki mąki białej orkiszowej (typ 700) lub pszennej (babcia używała oczywiście pszennej mąki, zwykle typ 450 albo 650)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo paczka cukru z prawdziwą wanilią, ostatecznie – cukier wanilinowy
  • 1 szklanka oleju o neutralnym smaku, a w wersji luksusowej, świątecznej – niech to będzie masło klarowane
  • 4 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (to zapewne współczesna modyfikacja, babcia koleżanki używała raczej kwaśnej śmietany)
  • około 1 kg śliwek (waga przed wyjęciem pestek), bo to placek ze śliwkami, ale możesz użyć innych owoców sezonowych
  • 100 g rozpuszczonego, ostudzonego masła, może być masło klarowane
  • 100 g cukru
  • mała szczypta soli
  • 175 g mąki orkiszowej (lub pszennej, wtedy najlepiej krupczatki)
  • opcjonalnie – pół łyżeczki mielonego cynamonu (dla tych, którzy lubią cynamon)

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik, temperatura 180 stopni, nagrzewanie góra/dół.

  2. W dużej misce wymieszaj najpierw składniki suche, wymienione na początku. Dodaj pastę waniliową (cukier waniliowy lub wanilinowy), olej lub stopione masło, jajka oraz jogurt.

  3. Wymieszaj gładkie ciasto rózgą lub mikserem.

  4. Ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Przygotuj śliwki – umyj i wyjmij pestki, każdy owoc przekrawając wzdłuż na pół. Połówki śliwek poukładaj gęsto na cieście.

  5. Składniki kruszonki wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rozetrzyj palcami na grudki. Rozsyp kruszonkę na cieście i śliwkach.

  6. Blachę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut, do lekkiego zrumienienia. Proces pieczenia trzeba kontrolować, bo piekarniki bywają różne, nie zawsze sprawdzone i niezawodne. Na koniec warto sprawdzić patyczkiem, czy placek już jest upieczony. Jeśli patyczek wyjęty z ciasta jest suchy – to tak, ciasto upieczone.

  7. Teraz już wystarczy ostudzić, kroić i jeść oraz częstować gości.

  8. Upieczony placek ze śliwkami okazał się wilgotny i smaczny, warto go upiec, zwłaszcza dlatego, że nie zawsze jest czas na wyrastanie ciasta drożdżowego. Czasem trzeba upiec coś bardzo szybkiego, ale smacznego. A to się może udać nawet wtedy, gdy goście zapowiedzieli się i już prawie pukają do drzwi.

  9. Smacznego!

Składniki
  • 3 szklanki mąki białej orkiszowej (typ 700) lub pszennej (babcia używała oczywiście pszennej mąki, zwykle typ 450 albo 650)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo paczka cukru z prawdziwą wanilią, ostatecznie – cukier wanilinowy
  • 1 szklanka oleju o neutralnym smaku, a w wersji luksusowej, świątecznej – niech to będzie masło klarowane
  • 4 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego (to zapewne współczesna modyfikacja, babcia koleżanki używała raczej kwaśnej śmietany)
  • około 1 kg śliwek (waga przed wyjęciem pestek), bo to placek ze śliwkami, ale możesz użyć innych owoców sezonowych
  • 100 g rozpuszczonego, ostudzonego masła, może być masło klarowane
  • 100 g cukru
  • mała szczypta soli
  • 175 g mąki orkiszowej (lub pszennej, wtedy najlepiej krupczatki)
  • opcjonalnie – pół łyżeczki mielonego cynamonu (dla tych, którzy lubią cynamon)
Składniki