Placek z rabarbarem i budyniem

Placek z rabarbarem i budyniem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sezon rabarbarowy rozpoczęty,przynajmniej u mnie . Zawsze wiosną chociaż jeden raz można upiec takie ciasto.

Składniki

  • Kruche ciasto
  • mąka tortowa 3 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • margaryna lub masło 1 kostka
  • śmietana 3 łyżki
  • jaja 1 całe 2 żółtka
  • proszek do piecz. 1 łyżeczka
  • Rabarbar
  • Oczyszczony i pokrojony rabarbar zasypać połową szkl cukru odłożyć aby puścił jak najwięcej soku

Przygotowanie

  1. Zrobić ciasto z podanych składników i włożyć do schłodzenia /ok 1 godz/.
    2/3 ciasta wyłożyć blachę.
    podpiec spód/10-15 min/

  2. Rabarbar odcisnąć z soku zostawiając sok ./u mnie było ponad 1 szkl/
    Gotujemy budyń z soku i mleka / na dwa budynie ma być w sumie 3 szkl/ dodajemy cukier 0,5 szkl i rabarbar chwilę gotujemy i wylewamy na podpieczony spód ciasta

  3. Resztę ciasta zetrzeć na wierzch .

  4. Ciasto włożyć do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec 40-45 minut po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (9)

marysia11082 01 maja 2014
Ilość rabarbaru mniej więcej 500-600 dag
Futka 01 maja 2014
Pycha! :)
Konto usunięte 01 maja 2014
Ale ślinka poleciała, smakuśne toto.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kruche ciasto
  • mąka tortowa 3 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • margaryna lub masło 1 kostka
  • śmietana 3 łyżki
  • jaja 1 całe 2 żółtka
  • proszek do piecz. 1 łyżeczka
  • Rabarbar
  • Oczyszczony i pokrojony rabarbar zasypać połową szkl cukru odłożyć aby puścił jak najwięcej soku
Składniki