Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: rosse
Przepyszne ciasto do kawusi,smak mojego dzieciństwa,mama robiła go w sezonie rabarbarowym:)Delikatne z kwaśnym smakiem rabarbaru:)Wszystkim smakuje:)

Składniki

  • rabarbaru, 1kg
  • margaryny, 25 dkg
  • cukier puder, 30 dkg (1i1/2 szklanki)
  • jaja całe, 6 szt
  • proszek do pieczenia, 15 g
  • mleko(1/2)szklanki lub słodka śmietana(6-8 łyżek)
  • olejek waniliowy lub cukier waniliowy
  • mąka, 0,5 kg

Przygotowanie

  1. Margarynę rozetrzeć do białości -dodawać cukier puder(przez sitko przesiewać,nie będzie grudek),stopniowo dodawać.Dodać po jednym jajku,najlepiej wsypywać do jajka troszkę mąki,to się nie zważy.Dodać resztę mąki,zapach lub cukier waniliowy i proszek do pieczenia,śmietanę lub mleko.Ciasto ma być lejące.

  2. Brytfannę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.Rabarbar obrać,pokroić drobno i posypać cukrem kryształem i odstawić na 15 minut.Rabarbar układać na cieście.Porcja na dużą brytfannę.

  3. Piec w średnio nagrzanym piekarniku(150 stop.C) trochę więcej niż godzinę.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (7)

awepa 20 maja 2012
a ile mąki?
Konto usunięte 21 maja 2012
pycha ,znam ten smak,muszę zrobić -tylko napisz ile mąki.Pozdrawiam
rosse 21 maja 2012
Przepraszam za przeoczenie,już dopisuję;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • rabarbaru, 1kg
  • margaryny, 25 dkg
  • cukier puder, 30 dkg (1i1/2 szklanki)
  • jaja całe, 6 szt
  • proszek do pieczenia, 15 g
  • mleko(1/2)szklanki lub słodka śmietana(6-8 łyżek)
  • olejek waniliowy lub cukier waniliowy
  • mąka, 0,5 kg
Składniki