Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
Pyszne ciasto z kremową masą przykryte delikatną bezą. Jedno z najlepszych ciast z rabarbarem jakie jadłam.

Składniki

  • ciasto:
  • mąka- 2,5 szklanki
  • cukier puder- 4 łyżki
  • masło- 1 kostka
  • masa:
  • cukier brązowy- 1 1/4 szklanki
  • mąka- 1/2 szklanki
  • sól- 1 płaska łyżeczka
  • żółtka- 9 szt.
  • kremówka- 330 g
  • rabarbar pokrojony w kostkę- 80 dag
  • beza:
  • białka- 9 szt.
  • cukier puder- 1 szklanka

Przygotowanie

  1. 2 i pół szklanki mąki wymieszaj z 4 łyżkami cukru i kostką masła. Zagnieć ciasto. Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie wylep ciastem. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 15 minut. W misce wymieszaj pół szklanki mąki, brązowy cukier i sól. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj za pomocą widelca ze śmietaną. Masę dodaj do sypkich składników. Dokładnie wymieszaj. Dołóż rabarbar. Połącz ze sobą. Wylej masę na podpieczone ciasto. Piecz przez godzinę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Wyłóż na ciasto. Piecz jeszcze przez 10 minut.

Komentarze do przepisu (1)

dannuta 19 maja 2019
Jaką wielkość foremki należy użyć do tego ciasta?Mam wszystkie produkty w domu , czekam tylko na odpowiedż.
Składniki
  • ciasto:
  • mąka- 2,5 szklanki
  • cukier puder- 4 łyżki
  • masło- 1 kostka
  • masa:
  • cukier brązowy- 1 1/4 szklanki
  • mąka- 1/2 szklanki
  • sól- 1 płaska łyżeczka
  • żółtka- 9 szt.
  • kremówka- 330 g
  • rabarbar pokrojony w kostkę- 80 dag
  • beza:
  • białka- 9 szt.
  • cukier puder- 1 szklanka
Składniki