Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z morelami i makiem"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 229
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 525
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 229
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 525
Składniki
Mąkę przesiej, na środku zrób dołeczek. Wsyp rozkruszone drożdże, posyp łyżeczką cukru i polej połową letniego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce, aby powstał zaczyn.
Dodaj pozostałe mleko z solą, resztą cukru, cukrem waniliowym, jajkami i roztopionym masłem. Zagnieć gładkie ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Znów je pozagniataj i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Przenieś na blachę.
Przygotuj nadzienie. Zagotuj mleko z cukrem i masłem. Wsyp mak i gotuj wszystko na wolnym ogniu. Odstaw, dodaj cynamon i poczekaj, aż wystygnie. Masę makową rozsmaruj na cieście w poprzeczne pasy.
Między nadzienie makowe rozłóż pokrojone morele. Posyp migdałami. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C ok. 30 minut. Czas przyg.: 60 minut Cena porcji: ok. 4 zł Kalorie: porcja ok. 147 kcalŹródło: Na żywo