Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek z makiem"
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 352
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14748
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 354
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 352
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14748
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 354
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, letnie mleko mieszamy z drożdżami, jajkiem, cukrem i masłem. Wlewamy do mąki i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Śliwki myjemy, nacinamy, pestki wyjmujemy.
Prostokątną formę natłuszczamy i prószymy mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, wałkujemy i przenosimy do brytfanny. Masę makową, jeśli trzeba, osączamy na sicie z tłuszczu i wykładamy równą warstwą na ciasto. Śliwki układamy na maku.
Wszystkie kruszonki szybkimi ruchami zagniatamy w grudki. Posypujemy nimi ciasto. Na 50 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC. Wyjmujemy i studzimy.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji około 0,90 złŹródło: Rewia