Placek z jabłkami

Placek z jabłkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_gotuje
Bardzo szybki w przygotowaniu jabłecznik. Przepis pochodzi z 401. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu (albo cukru pudru)
  • 150 g serka waniliowego
  • 1 jajko
  • nadzienie: jabłka cynamon
  • lukier: sok z cytryny
  • erytrol lub cukier puder
  • dekoracja: melisa

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dorzucić kostkę zimnego masła. Dodać erytrol i wysiekać. Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, a do dołeczka nałożyć serek waniliowy i wybić jajko. Zagarnąć nożem, następnie wyrobić ciasto. Podzielić na pół. Pierwszą połówkę rozwałkować i przełożyć do foremki (wyłożonej papierem i wysypanej bułką tartą).

  2. Jabłka umyć i przeciąć na pół. Usunąć gniazda nasienne, obrać i ułożyć na cieście. Posypać cynamonem. Przykryć drugą połówką rozwałkowanego ciasta.

  3. Wstawić na 30-35 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

  4. Po upieczeniu udekorować lukrem (sok z cytryny utrzeć z drobno zmielonym erytrolem). Udekorować melisą.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 18 października
Super ;)
Składniki
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu (albo cukru pudru)
  • 150 g serka waniliowego
  • 1 jajko
  • nadzienie: jabłka cynamon
  • lukier: sok z cytryny
  • erytrol lub cukier puder
  • dekoracja: melisa
Składniki