Placek z czereśniami

Placek z czereśniami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Placek na oleju, szybki do wykonania i bardzo puszysty. Wierzch posypany zmielonymi prażonymi pestkami dyni.

Składniki

  • mąka pszenna 250 g
  • Mąka ziemniaczana 40 g
  • cukier 140 g
  • Olej rzepakowy 110 ml
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • 3 jajka
  • mleko 125 ml
  • proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
  • czereśnie 200 g
  • prażone pestki dyni

Przygotowanie

  1. Całe jaja dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do puszystych jaj dolewać stopniowo, mleko, olej, ciągle mieszając. Dalej już pracujemy łyżką.

    Porcjami dodać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Tortownicę 20, 21 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką.

    Ciasto wlać do formy. Opłukać i wydrylować czereśnie, lekko osuszyć. Czereśnie ułożyć na placku. Wierzch posypać zmielonymi prażonymi pestkami dyni.

    Piec 180-170 C około 40-45 minut.

    Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym lub mlekiem.

Składniki
  • mąka pszenna 250 g
  • Mąka ziemniaczana 40 g
  • cukier 140 g
  • Olej rzepakowy 110 ml
  • cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
  • 3 jajka
  • mleko 125 ml
  • proszek do pieczenia 1 czubata łyżeczka
  • czereśnie 200 g
  • prażone pestki dyni
Składniki