Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek serowo-makowy"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 511
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13480
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 217
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 511
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13480
Składniki
1. Spód: ciasta szybko zagnieć na kruszonkę. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsyp 2/3 kruszonki, mocno ją dociśnij dłonią do dna formy. Masę makową rozsmaruj na spodzie z kruszonki.
Masa serowa: jajka rozbij, od dziel żółtka od białek. Twaróg utrzyj z olejem, cukrem oraz żółtkami. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz sok cytrynowy. Białka ubij na sztywno, połącz z serem.
Masę wyłóż na warstwę z maku. Jabłka obierz, oczyść, potnij na cienkie cząstki. Ułóż na masie serowej. Natychmiast posyp je pozostałą kruszonką.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 °C. Piecz ok. 50 minut. Przed podaniem placek oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj