Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek półkruchy z morelami i kokosową posypką"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 75
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 121
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 28
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4516
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 75
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 121
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 28
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 4516
Składniki
24 porcje, 25 min
Dużą blachę z piekarnika posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Dodaj śmietanę, masło, cukier i cukier waniliowy (możesz dodać także 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny albo pomarańczy).
siekaj nożem, aż powstaną grudki. Potem wbij jajka i szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je na duży cienki placek. Przełóż go na spód przygotowanej blachy.
Morele umyj, wytrzyj. Każdą przekrój, wyjmij pestki. Połówki moreli pokrój na grube cząstki. Ułóż je rzędami na przygotowanym placku. Lekko wciśnij w ciasto. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 50 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Po wystudzeniu pokrój na porcje. Podawaj np. z bitą śmietaną albo lodami.Źródło: Naj