Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek owocowy z biszkopcikami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 534
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 273
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 534
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 273
Składniki
Wymieszaj 40 dag mąki, 6 dag cukru, 1 op. cukru waniliowego, szczyptę soli i 1 jajko. Osobno utrzyj drożdże z łyżeczką cukru, dodaj do mąki. Wlej rozpuszczone w mleku masło. Zmiksuj na gładko. Odstaw do wyrośnięcia.
Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój. Ciasto drożdżowe wyrób, rozwałkuj, przełóż do dużej formy. Odstaw na 10 min. Śliwki rozłóż na cieście skórką do dołu. Piecz ok. 25 minut w temp. 180 st.
Oddziel 4 żółtka od białek. Białka ubij z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj żółtka, resztę mąki i proszek, wymieszaj. Na ciasto ze śliwkami łyżką nakładaj biszkoptową kołderkę. Piecz 15 min. Posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 60 min; porcja – 250 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety