Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek orzechowy z porzeczkami"
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 31
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 271
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 126
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 31
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 271
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 126
Składniki
Płatki owsiane posiekaj drobno nożem lub zmiel w młynku. Mąkę przesiej z proszkiem i solą. Wymieszaj ze zmielonymi orzechami i płatkami. Dodaj drobno posiekane masło i rozetrzyj masę palcami. Na koniec dodaj białko i wymieszaj rękami, aż powstaną okruchy. Blaszkę wyłóż pergaminem i wysyp ciasto. Dociśnij je delikatnie.
Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Gdy zaczną mocno pachnieć, przesyp je do miseczki. Owoce umyj, oczyść, osusz na ręczniku papierowym i wymieszaj z cukrem i orzeszkami. Wyłóż na ciasto, zostawiając centymetrowy brzeg.
Piecz w 180oC przez 40 minut. Po przestygnięciu posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami.Źródło: Naj