Masło rozpuść w rondelku. Zostawiając je nieco dłużej masło nabierze ciemnozłotego koloru (palone masło). Roztopione masło odstaw do całkowitego wystygnięcia. Powinno mieć temperaturę pokojową.
Śmietanę roztrzep razem z jajkami.
Do miski wsyp cukier oraz dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj śmietanę z jajkami oraz masło.
Całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.
Dno tortownicy wyłoż papierem do pieczenia i rozprowadź masę w tortownicy o średnicy 23 cm. Na wierzchu ciasta rozsyp pokrojone w większe kawałki truskawki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piecz przez około 45 minut na termoobiegu.
Ciasto po wetknięciu patyczka do środka powinno być upieczone i nie zostawiać śladu na nim.
Komentarze do przepisu (3)