Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek maślany z dziurkami"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 136
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22718
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 580
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 132
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 136
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 101
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22718
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Drożdże wkrusz do miseczki, zalej mlekiem. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Do większej miski wsyp mąkę i 5 dag cukru, zrób wgłębienie. Wlej do niego drożdże rozpuszczone w mleku. Dodaj 5 dag masła i jajko. Dobrze wyrób.Ciasto przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć. Następnie rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Okrągłą formę posmaruj tłuszczem. Spód wylep przygotowanym plackiem. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, by ciasto ponownie wyrosło. W cieście zrób dziurki trzonkiem drewnianej łyżki.
Pozostałe masło podziel na kawałeczki. Włóż je w otworki w cieście. Posyp resztą cukru. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz 20-25 minut. Ciasto możesz podawać, gdy tylko lekko przestygnie.
ok. 45 minut. Wyrastanie (łączny czas) ok. 1 godziny i 20 minut 1 porcja 220 kcal.
Możesz dodać do niego rodzynki albo posypać kruszonką. By lepiej się trzymała, posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.Źródło: Tina