Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek maślankowy z truskawkami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 115
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 115
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 161
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 42
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 137
Składniki
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Cukier wymieszaj z cukrem waniliowym. Dodaj do przesianej mąki ze szczyptą soli. Jajka umyj, rozbij i energicznie wymieszaj z maślanką. Wlej olej wąskim strumieniem. Połącz z mąką i cukrem, cały czas miksując ciasto na wolnych obrotach.
Mąkę na kruszonkę wymieszaj z cukrem i rozetrzyj z masłem, aż zrobią się grudki. Truskawki wymieszaj z mąką i 2 łyżkami cukru pudru.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Wyrównaj wierzch, obłóż truskawkami i posyp kruszonką. Piecz około 40 minut w 180oC. Gorące ciasto posyp resztą pudru, a gdy przestygnie, udekoruj listkami.
Zamiast oleju
Możesz go zastąpić masłem lub margaryną. Wystarczy 20 dag miękkiego tłuszczu.Źródło: Naj