Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek marmurkowy z kokosem"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 171
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 52
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 121
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 171
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 52
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 141
Składniki
Truskawki umyj, usuń szypułki, owoce osusz i pokrój w kosteczkę. Rabarbar oczyść, opłucz, potnij na drobne kawałki. Wiórki kokosowe wymieszaj z 2/3 szkl. cukru oraz śmietaną.
Masło utrzyj ze szczyptą soli, pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka, ciągle mieszając. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, porcjami połącz z masą maślaną. Ciasto dobrze wymieszaj mikserem.
Blachę o wymiarach 32 x 39 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Konfiturę lekko podgrzej, potem rozetrzyj łyżką i wymieszaj z pokrojonymi truskawkami oraz rabarbarem. Całość rozsmaruj na cieście. Na warstwę truskawkowo-rabarbarową nałóż małe kleksy masy kokosowej.
Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temeperatury 175 st. Piecz przez godzinę. Wystudź w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Podawaj z sosem waniliowym albo bitą śmietaną. ok. 1 godziny i 30 minut 1 porcja ok. 370 kcalŹródło: Tina