Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten placek jest dla osób, które uwielbiają mocno słodkie ciasta. Jest słodkie, ale przepyszne. Zrobiłam go na poprawę humoru i zadziałało :) Nie wymaga dużo pracy.
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 149
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 181
Smak wiosny!
Odsłon: 646
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1774
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 167
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 149
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 181
Smak wiosny!
Odsłon: 646
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1774
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 167
Składniki
Biszkopt makowy Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier, a następnie żółtka, mąkę, mak i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy delikatnie łyżką, wylewamy na prostokątną blachę (ok. 33 x 23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu przekrawamy go na 2 blaty.
Masa kokosowa Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością mleka, a resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Wrzucamy wiórki kokosowe i dalej gotujemy ok. 5 min. na wolnym ogniu. Dodajemy 250 g margaryny, a na samym końcu wlewamy rozrobioną mąkę. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Masę lekko studzimy i jeszcze ciepłą przekładamy makowy biszkopt.
Masa krówkowa 250 g margaryny ucieramy, dodając masę krówkową, którą następnie rozsmarowujemy na górnej części biszkoptu. Posypujemy siekanymi orzechami lub migdałami.