Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek jagodowy z kruszonką"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 319
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 25
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
ok. 60 minut
Zrobić kruszonkę z 12,5 dag roztopionego i przestudzonego masła, 17,5 dag mąki pszennej, migdałów, szczypty soli oraz brązowego cukru. Wstawić do lodówki. Resztę masła utrzeć ze szczyptą soli, rdzeniem wanilii, białym cukrem i cukrem wanilinowym.
Kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać pozostałą mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wlać mleko. Dobrze wymieszać mikserem.
Na spodzie natłuszczonej blachy (32x39 cm) rozsmarować ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C. Po 10 minutach pieczenia placek posypać jagodami (albo jeżynami, borówkami) i migdałową kruszonką. Piec jeszcze 35-40 minut.Źródło: Życie na gorąco