Placek drożdżowy ze śliwkami

Placek drożdżowy ze śliwkami
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Honorata27
Moja dzisiejsza propozycja to placek drożdżowy ze śliwkami. Śliwki są to owoce nieco kwaskowe, więc doskonale komponują się ze słodkim ciastem drożdżowym. Trzeba jednak pamiętać aby śliwki w cieście były ułożone skórką do ciasta inaczej może wyjść zakalec. Moim zdaniem jest to uniwersalne ciasto na różne okazje. Zarówno na spotkanie w kameralnym gronie, jak i na większe przyjęcie.

Składniki

  • ciasto drożdżowe
  • mąka pszenna 400 g
  • cukier 200 g
  • mleko 3,2% 150 ml
  • masło 150 g
  • świeże drożdże 25 g
  • jajka 6 szt.
  • dodatkowo
  • śliwki 100 g
  • cukier 100 g
  • mąka 100 g
  • masło 50 g

Przygotowanie

  1. Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże łączymy z łyżką cukru, mąki i mleka. Tworzymy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy. Mąkę, cukier, ciepłe mleko, masło, jajka oraz wyrośnięty rozczyn łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Odstawiamy na 1-1,5 godzin. Ponownie zagniatamy.

    Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Śliwki układamy skórką do wewnątrz do ciasta. Odstawiamy ciasto na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
    Cukier, mąkę i masło mieszamy tworząc kruszonkę. Posypujemy nią ciasto. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy.

  2. Zapraszam do mojego bloga !

Komentarze do przepisu (1)

slodkisentyment 02 sierpnia
Uwielbiam :)
Składniki
  • ciasto drożdżowe
  • mąka pszenna 400 g
  • cukier 200 g
  • mleko 3,2% 150 ml
  • masło 150 g
  • świeże drożdże 25 g
  • jajka 6 szt.
  • dodatkowo
  • śliwki 100 g
  • cukier 100 g
  • mąka 100 g
  • masło 50 g
Składniki