placek drożdżowy z wanilią...

placek drożdżowy z wanilią...
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
Jak dla mnie znakomity. Powiem tak jadłam wiele drożdżowców ale ten jest najlepszy!!!!! Jak mam laski wanilii to zamiast cukru waniliowego właśnie dodaję jej ziarenka.

Składniki

  • 4,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 15 dkg cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 35 ml oleju
  • 8 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml mleka
  • wanilia
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • rodzynki
  • kruszonka 100g mąki
  • 60g rozpuszczonego masła chłodnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.
  • 60g cukru (wszystkie składniki razem mieszamy)i rozdrabniamy rękoma i mamy kruszonkę.

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę wsypać do miski, roztopić margarynę, dodać do niej olej. Przygotować rozczyn - drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. Gdy rozczyn nam rośnie ucieramy jajka z resztą cukru. Do mąki należy dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka z cukrem, sól i otartą skórkę z cytryn. Wszystko dokładnie wyrobić ręką, pod koniec wyrabiania wlać roztopioną chłodną margarynę, wymieszaną z olejem i dodać obtoczone w mące, rodzynki. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie nam odchodzić od ręki. Lekko obsypujemy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

  3. Gdy ciasto wyrośnie, przerabiamy jeszcze raz. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, posypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika leciutko nagrzanego. Pieczemy w 180st, gdy ciasto wyrośnie podkręcamy na 200°C i pieczemy aż się zrumieni. Sprawdzić patyczkiem jeżeli patyczek jest suchy, ciacho jest upieczone....

Komentarze do przepisu (5)

Futka 30 kwietnia 2016
Bajeczny placuszek <3
GREGORHSPEED 01 maja 2016
Piękny, puszysty <3
PaB24 02 maja 2016
Swietne ciasto
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 15 dkg cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 35 ml oleju
  • 8 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml mleka
  • wanilia
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • rodzynki
  • kruszonka 100g mąki
  • 60g rozpuszczonego masła chłodnego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.
  • 60g cukru (wszystkie składniki razem mieszamy)i rozdrabniamy rękoma i mamy kruszonkę.
Składniki