Placek drożdżowy z jabłkami

Placek drożdżowy z jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jakiś czas temu uzbieraliśmy jabłka z prawdziwego ogrodu, takiego bez sztucznych nawozów, pielęgnowanego z miłością i pasją. Kochamy tam wracać i relaksować się w sielskim otoczeniu. Placek powstał na bazie „babcinej receptury”, jednak bez kruszonki, gdyż chcieliśmy poczuć sam smak jabłek z cynamonem…do tego rodzynki. Wierzcie, pasują wybornie…szczególnie podrasowane białym rumem :P

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki białego rumu
  • 2 duże jabłka
  • cynamon (u nas sporo, bo lubimy)
  • cukier do jabłek (smakowo)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3 żółtka jaj
  • 100 g cukru
  • 150 g masła

Przygotowanie

  1. Rodzynki moczymy we wrzątku z dodatkiem rumu. Odcedzamy.
    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy rodzynki.
    Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Kiedy staną się płynne wlewamy letnie mleko oraz 100 g mąki. Dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek. Odstawiamy na około kwadrans w ciepłe miejsce.
    W tym czasie jajka i żółtka ucieramy. Dodajemy do drożdży razem z przesianą mąką. Ręcznie wyrabiamy przez 20 min, po czym dodajemy rozpuszczone masło, łączymy z ciastem aż je wchłonie.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na wierzch układamy jabłka z rodzynkami.
    Wkładamy do piekarnika na około 40 min. rozgrzanego do 190°C.

Komentarze do przepisu (5)

SlodkoSlodka83 07 października 2018
Smaczne ciacho :-)
Maudie 07 października 2018
Taki placek to najlepsza rzecz pod słońcem:)Pycha!
babcitereskiciasta 07 października 2018
Drożdżowe najlepsze.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g rodzynek
  • 2 łyżki białego rumu
  • 2 duże jabłka
  • cynamon (u nas sporo, bo lubimy)
  • cukier do jabłek (smakowo)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 3 żółtka jaj
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
Składniki