Przygotowanie :
Wszystkie składniki do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Z drożdży części mleka (letnie)mąki ,cukru zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swą objętość .Jajka ubić z cukrem dodać roztopiony (letni ) tłuszcz,resztę,
mleka (z solą )rozczyn z drożdży ,mąkę .Całość dobrze wyrobić,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i równamy
(najlepiej dłoń zanurzyć w letniej wodzie lub mleku.
Jabłka umyć i obrać ,usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki lub ćwiartki poukładać na cieście ,odstawić do wyrośnięcia
(15-20 minut).
Następnie wierzch wyrośniętego ciasta posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką .
Można posypać cukrem brązowym wymieszanym z cukrem waniliowym jeśli pieczemy placek bez owoców .
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (30-40 minut )Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone .
Po ostudzeniu ciasto drożdżowe z owocami lukrujemy
(według uznania )
Kruszonka :
Rozcieramy masło z cukrem ,mąką,cukrem waniliowym,proszkiem do pieczenia
palcami aż powstanie kruszonka
Smacznego !!!!!
Komentarze do przepisu (2)