Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek cytrynowy z jagodami"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27470
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1201
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27470
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 163
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 188
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1201
Składniki
Masło utrzyj ze szczyptą soli, 2 i 2/3 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie już puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dołóż skórkę z cytryny. Dobrze wymieszaj mikserem.
Blachę 32x40 cm posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Placek posyp jagodami. Rozłóż truskawki. Owoce lekko wciśnij w ciasto.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 45 minut. Upieczony placek przestudź na kratce kuchennej.
Białka ubij na sztywno. W czasie ubijania porcjami dodaj 25 dag cukru. Gotową bezę rozsmaruj na cieście. Ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz jeszcze ok. 10 minut, aż beza ładnie się zrumieni.
godzina i 30 minut, 1 porcja ok. 280 kcalŹródło: Tina