Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Placek cytrynowy na jogurcie"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27452
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1175
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27452
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 180
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1175
Składniki
ok. 50 minut.
Cytryny sparzyć wrzącą wodą, wytrzeć do sucha, z trzech owoców zetrzeć skórkę. Otarte ze skórki cytryny przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Ostatnią cytrynę pokroić w plasterki. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze szczyptą soli.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Kolejno wbijać do niej jajka. Dodać sok i skórkę z cytryny. Wlać jogurt. Porcjami wsypywać sypkie . Ciasto dobrze wymieszać mikserem.
Blachę (24x30 cm) wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30 minut.
Nasze ciasto cytrynowe możemy udekorować skórką cytrynową pokrojoną w cien- kie paseczki. Dla ożywienia koloru trzeba ją uprzednio ugotować w syropie z granatu.Źródło: Życie na gorąco